Vores 10 favoritsteder i Danmark

Danmark har et godt ry i udlandet. Det er et sted som mange drømmer om at besøge. Igennem tiderne har danskerne da også gjort sig positivt bemærket, sådan på det internationale plan: Hans Christian Andersen var dansker. Kronborg, som dannede rammen om William Shakespeare’s “Hamlet” ligger i Helsingør, Danmark. Den Lille Havfrue sidder på en sten i Københavns Havn. Og så er der jo de store industri-eventyr som Bang & Olufsen, LEGO og Mærsk Line. I sportslig henseende kan Danmark også være med. Fodbold og håndbold bliver nationalsport når danskerne kvalificerer sig til noget stort. En enkelt gang er det endda blevet til et europamesterskab i fodbold. Det var godtnok tilbage i 1992, men da det var nabolandet Tyskland der blev besejret i finalen, så ynder danskerne fortsat at mindes de glade dage.

Mange turister besøger København, og får således et fint indtryk af danskerne. Man kan læse mere om Danmark og danskerne, sådan generelt, ved at klikke her!

Men der er nu også andre steder end lige København, som vi kan anbefale at man som international turist besøger. Ja, i virkeligheden er der jo også mange danskere som endnu ikke har set deres hjemland, så listen kan også bruges af jer!

Helsingør & Kronborg: Som nævnt ovenfor i indledningen, var Kronborg stedet hvor dramaet om “Hamlet” udspillede sig. Slottet ligger noget vindblæst ved indsejlingen til Øresund med udsigt til Sverige. Området er fantastisk at gå tur i, og om sommeren i vindstille vejr er det et godt sted at spise sin medbragte mad. Er man til lystfiskeri så siges det at kysten ud for Kronborg har fantastiske hornfisk. Men husk tilladelsen! Byen Helsingør ligger blot 10 minutters gang fra Kronborg, og er en hyggelig gammel handelsby, med masser af små butikker, caféer og kunst gallerier. Særligt i godt vejr er byen slet ikke til at stå for!

 

Roskilde By & Roskilde Domkirke: Domkirken er stedet hvor de danske konger og dronninger gennem tiden er blevet begravet. Man mærker historiens vingesus så snart man træder indenfor. Kirken kan ses over det meste af byen idet den ligger højt, med udsigt til Roskilde Fjord. Er man rask til bens kan man jo gå ned til fjorden, hvor Vikingeskibsmuseet ligger. Her er der arbejdende værksteder ved den lille havn og man kan få et fantastisk indblik i hvordan skibsbyggeri foregik i vikingetiden. Inde i museets hal kan man se rester fra rigtige skibe, som er bjerget fra fjorden og nænsomt restaureret. Roskilde er iøvrigt en driftig handelsby med masser af butikker, caféer og muligheder for at more sig om aftenen.

 

Ærø: Hovedbyen Ærøskøbing er en superhyggelig, gammel købstad, med skrå og skæve bindingsværkshuse, små butikker, caféer og et helt fantastisk sommerliv. Øen har masser af sommerhuse og i sommerhalvåret er den også et yndet mål for lystsejlere. Ærø har iøvrigt et fantastisk bryggeri, Rise Bryggeri, som tilmed har et spisested der er åbent i sommermånederne. Du kan læse mere om Ærøskøbing og vores ophold på Pension Vestergade 44 her! Husk at reservere plads på Ærø-færgen i god tid inden du skal over, hvis du skal have bilen med! 

 

Skagen: Danmarks nordligste by. Spændende at besøge hele året, men absolut mest charmerende om sommeren, hvor der da også er et hav af turister. De gamle huse med de karakteristiske tegltage pryder den gamle by-del og på havnen må man ikke snyde sig selv for en lækker fiskeanretning til frokost! Godt 4 kilometer nord for Skagen ligger Grenen, hvor man kan komme helt ud og stå med et ben i hvert hav: Skagerak og Kattegat. Skagen og omegn er noget af det allermest karakteristiske “Sommer Danmark” man overhovedet kan finde. Det ved man naturligvis godt i Skagen, så priserne er også derefter!

 

Århus: Også kaldet “Smilets By” - og det er ikke uden grund! Selvom danskerne i udlændinges øjne ofte forekommer at være rare og venlige, så får den lige et hak opad på “venligheds skalaen” når man kommer til Århus. Det er en driftig handelsby, og havnen med masser af fragtskibe og passager færger er en kæmpe arbejdsplads. Man må ubetinget opleve “Den Gamle By”, som er en samling huse indsamlet fra det meste af landet og nænsomt genopført på et område, hvor man har lavet en hel by, som den så ud for et par hundrede år siden. Et nyligt tillagt hjørne med et par huse viser endda bybilledet i Danmark helt op til 1960’erne og 1970’erne. En anden kæmpe-attraktion er kunstmuseet ARoS, som på rekordtid er blevet et af Danmarks vigtigste og mest besøgte kunstmuseer. Gå ikke glip af udsigten oppe fra den farvede rundgang “Your rainbow panorama”, som er et permanent kunstværk af den islandske kunster Olafur Eliasson. Herfra kan man se ud over det meste af byen!

 

Ålborg: Også en driftig handelsby, men bestemt også et sted hvor man for alvor kan gå en tur i byen og opleve glade danskere i skønt samvær med turistmasserne. Jomfru Ane Gade er “verdensberømt i Danmark” for sine mange værtshuse, hvor sømændene i gamle kunne more sig inden deres næste togt på søen. Ålborg har mange vigtige kulturelle seværdigheder. Et spændende kunstmuseum og ikke mindst den gamle vikinge gravplads Lindholm Høje, med en prægtig udsigt over Limfjorden.

 

Vesterhavet: Praktisk talt hele den jyske vestkyst er noget ganske særligt - året rundt. Her kan man for alvor opleve naturens elementer i fuldt flor. Vi har ofte taget turen langs med kysten og nyder hver gang at se de kæmpemæssige bølger der tordner mod sandbankerne. Langs med kysten ligger en del gamle badehoteller, som næsten virker som tidslommer. Her kan man opleve hvordan herskabet for omkring 100 år siden holdt sommerferie ved kysten - langt væk fra byens stress og jag. Svinkløv ved Jammerbugten er en særlig perle, men der er mange andre muligheder for at gå “offline” for en tid! Vi holder også meget af kystvejen mellem Lemvig og Thorsminde, og videre ned til Søndervig og Hvide Sande. Langs med hele kysten kan man endnu se utallige tyske bunkere fra anden verdenskrig. I stort set alle byerne langs med kysten finder man små fiskeri-havne og gode spisemuligheder!

 

Lousiana: Et af Danmarks mest berømte og anerkendte kunstmuseer. Det ligger i Humlebæk, som også er et af de allerdyreste steder at bo i Danmark. Museet åbnede i 1958 og har siden huset udstillinger af ALLE de største kunstnere man kan komme i tanke om. Såvel klassiske som yderst moderne. Museet har en meget fin permanent samling, og et par årlige særudstillinger. Desuden et godt cafeteria med god mad! Luisiana består i virkeligheden af en række sammenbyggede bygninger, som snor sig rundt i det bakkede landskab og fra terrassen er der en fin udsigt over Øresund. På en klar dag kan man nemt se Sverige. Virkelig et spændende sted!

 

Arken: Ligesom ARos og Louisiana også et vigtigt museum for “kunst-turister”. Også her råder man over en permanent samling. Men Arken er blevet kendt i kunstverdenen for sin evne til at tiltrække de allerstørste nulevende kunstnere og ledelsen har også formået at lave særudstillinger af mange vigtige, mere traditionelle kunstnere. Museet ligger ved Ishøj Strand, med udsigt til sandklitterne. En spændende bygning at gå på opdagelse i!

 

Frilandsmuseet: Museet ligger på et meget stort landområde ved Lyngby lidt nord for København og er lidt i stil med Den Gamle By i Århus, bare med et indblik i livet på landet. Det er en del af det danske Nationalmuseum og derfor er der gratis adgang. Sæsonen varer fra 1. maj til medio Oktober. Særlige åbningstider i skoleferier og op til jul, hvor der er en helt særlig stemning! Her kan man virkelig opleve hvordan Danmark har set ud gennem århundreder. Husene er samlet ind fra hele landet, nænsomt skilt ad, flyttet, restaureret og bygget præcist op igen, således at nuværende og kommende generationer kan opleve det. En lille familie anekdote: Min egen bedstefar oplevede under et besøg i de tidlige 1980’ere pludselig at gense en gård hvor han i sin ungdom - engang i 1930’erne - havde tjent. Det var en stor oplevelse for ham, og os - hans børnebørn, at se.

Listen over vigtige steder i Danmark er i virkeligheden meget lang. Der er mange museer, historiske mindesmærker mv. som man som besøgende bør give sig tid til. Men her har vi holdt listen kort.

Rigtig god fornøjelse med dit Danmarks-besøg!

 

/Anders

 

Tilbage til blog oversigten!