Karnevals optog i München

Karnevals optog i München

Her midt i februar forekommer det mig at være meget længe siden at vi har haft sol og varme. Jeg trives rigtig godt med vinter, sne og frost! Jeg synes det har sin helt egen charme. Desværre har de fleste vintre jeg kan huske mest rummet gråvejr, sjap og regn. Og det kan vi vel allesammen undvære?

Vi befinder os ved foden af alperne i Bayern, Sydtyskland. Her er der fastlandsklima, hvilket betyder at klimaet ikke er under indflydelse fra havet. Ingen varme eller kolde havstrømme præger vejret i nær så høj grad som ude ved kysterne. Det betyder også at vejret er noget mere stabilt. Når det er sommer er der ofte lange perioder med stabil varme. Når det er vinter er der tilsvarende længere perioder med kulde og sne. 

Og lad mig bare aflive en temmelig sejlivet myte: I Danmark er der ikke sne og kulde i den udstrækning som de fleste forestiller sig! Ganske vist er Danmark en del af Skandinavien, sammen med Norge og Sverige, men Danmark er den “milde lilleput” blandt de tre. Danmark er et land hvor der aldrig er mere end maks et par hundrede kilometer (2-3 timers kørsel) til kysten. Altså har havet omkring Danmark meget stor indflydelse på klimaet. Og det er, mildest taget, ofte meget gråt og vådt. Vil man have vinter som de fleste forestiller sig at vinter skal være, må man tage til Norge eller Sverige - helst nord for Stockholm. 

Her i München har vi nu haft sne og kulde i nogle uger. Det siges at det vender meget snart, med tøvejr og regn til følge. I bjergene omkring byen vil kulden dog formentlig blive hængende. Det er vi glade for! For selvom vi for tiden mest sysler med indendørsaktiviteter (Anton synes generelt at det er for koldt at opholde sig ude ret længe ad gangen! - og han har ret!) så er der altså noget ganske særligt ved et tykt lag blød sne, frostkrystaller og strålende klar himmel. Når vi kører ud af byen på motorvejen kan vi i klart vejr se alpernes bjergtinder i horisonten. Det er vanvittigt smukt, og jeg bliver aldrig træt af det. Faktisk tager jeg mig ofte i at blive en smule skuffet, hvis sigtbarheden ikke er god nok og det hele bare er gråt i horisonten.

Vi har været i bjergene et par gange her mens det har sneet og været koldt. Vi tog med et hold venner på kælketur nedad en bjergside for nogle uger siden. Og vi har planlagt endnu en tur op til en hytte, hvor vi skal overnatte. Det bliver fantastisk og forhåbentlig er vejret med os. Sneen skal nok blive liggende - helt deroppe - men udsigten må gerne være i top når vi skal kælke nedad!

Mange spørger os om ikke vi står meget på ski, nu hvor vi faktisk har nogle af Europas allerbedste skisportssteder indenfor rækkevidde. Og jeg ville gerne kunne svare at det gør vi da selvfølgelig! Men sandheden er at vi ikke får taget os sammen til at komme afsted. Anton skal på skiskole først, for overhovedet at kunne få nogen glæde af et par ski. Alexandra har stået meget på ski igennem tiderne. Jeg en smule, men skiskole er nok påkrævet for mig også! Dermed er vi ude i en større udskrivning til udstyr og skole inden vi kan komme igang igen. For ikke at tale om liftkort og eventuel overnatning, hvis vi skal være afsted en weekend, eller flere dage. Lige for tiden er vi vist mere stemt for at komme “rigtigt” ud i verden igen - sådan over længere tid, og dermed er prioriteringen jo klar…

Fastelavn er en festlig lejlighed som man går meget op i her i Tyskland. Det markerer overgangen mellem vinter og forår. Vi kender også traditionen i Danmark, men dog i en lidt anden variant. I Danmark slåes der “Katten af tønden” - en skik der stammer fra middelalderen hvor man mente at hvis man puttede en sort kat ind i en tønde, for derefter at slå og prygle den til døde, så ville byen slippe for pest. I vore dage er traditionen noget mere festlig og fredelig, og katten i tønden er af papir/plastic og indholdet er mest slik. Børnene klæder sig ud og fylder sig med søde sager. Her i Tyskland slår man ikke “Katten af tønden” men man klæder sig ud og laver store optog gennem byerne. Faktisk lukker man mange steder i landet de større byer helt af i centrum, og lader i hundredtusindvis af glade og udklædte fastelavns-gæster feste dagen lang. En kold pendant til karnevalet i Rio!

Anton fejrer fastelavn henne i sin børnehave, udklædt som bager. Det var hans største ønske, så naturligvis…

Med fastelavn næsten overstået, må det vel snart være tid til forår?

/Anders

Comment