Vi har nu opholdt os i Australien i lidt over en uge! Efter Thailands massive og meget konstante varme og fugtighed, var det fantastisk befriende at ankomme til Brisbane, hvor den sydlige halvkugles efterår så småt er ved at indfinde sig. Dagtemperaturen ligger for tiden på godt 20 grader. Når det er højsommer er det ikke unormalt med temperaturer omkring 35-40 grader i længere perioder. 

Vi havde via en tidligere kollega hjemme i München fået kontakt til en familie i Brisbane. Tina & Neil og deres to, små tvillinge-sønner. I ugerne op til vores ankomst, havde jeg korresponderet en del med Neil, for lige at få nogle af de vigtigste tips til hvad vi absolut ikke måtte gå glip af i Brisbane. Ret hurtigt fandt Neil og jeg ud af, at vi havde et par interessemæssige “overlap”, som eksempelvis fotografi. Så inden vi fik set os om, tilbød Neil os simpelthen at hente os en morgen, og køre os rundt hele dagen i, og omkring, Brisbane, for at vi kunne få det hele med. På denne måde fik vi set det Brisbane, som han synes er værd at se på, og det gav os et meget fint førstegangs indtryk. Alexandra har besøgt byen tidligere, men det er mere end 10 år siden. Og meget er sket i mellemtiden. 

Vi fandt en guide-bog over Australien på det det vandrehjem hvor vi boede, som fortalte at der i Brisbane bor 1,5 millioner mennesker. Bogen var fra 2008. Det seneste tal jeg har kunnet finde oplyser, at der idag bor omkring 2,2 millioner mennesker, hvilket gør den til den tredjestørste by i Australien. Det må siges at være noget af en vækst! Og der er da også gang i opsvinget og byggeriet mange steder i byen. Brisbane er bygget på, og omkring, et større område, der huser 7 store høje. Oprindelig var det faktisk planen at kalde byen for “Seven Hills”, men den endte med at blive opkaldt efter skotten Sir Thomas Brisbane, som var guvernør i delstaten New South Wales fra 1821-1825. Som de fleste andre byer, har Brisbane gennem tiden oplevet lidt af hvert, hvad angår oversvømmelser og storbrande. Men man kan stadig se nogle af de ældste bygninger, heriblandt den gamle toldbod, som ligger lige ned til floden. Brisbane River snor sig gennem byen og giver området masser af eftertragtet “udsigt med vand”. Kilometervis af huse, haver og båd-broer ligger lige ned til floden, når man passerer forbi i en af de vandbusser, som sejler frem og tilbage gennem den centrale del af byen/floden. Neil fortalte os, at Brisbane faktisk er en af de få byer i Australien som virkelig bruger floden som en traffik-åre. Mange andre steder passerer floderne bare igennem byerne, uden noget særligt moderne formål. Måske hænger det også sammen med, at der mange steder, specielt længere nordpå, også lever krokodiller i floderne. Det lægger jo en dæmper på enhvers lyst til at boltre sig ved vandet. I Brisbane er der endnu ikke spottet krokodiller. Heller ikke ude ved kysten.

På grund af de syv høje, virker Brisbane temmelig kuperet. Gaderne i den indre by er nogle steder ret stejle. Dog ikke værre end at vi sagtens kunne skubbe Anton i klapvognen uden problemer. Jeg synes den slags by-struktur er fantastisk! Det er meget anderledes end hvad jeg er vant til hjemme fra det flade Danmark! Også den meget effektive opbygning med lange, lige gader, der går på kryds og tværs, som et gitter, synes jeg er sjov. Man kan bogstaveligt talt stå på et gadehjørne og se flere kilometer i hver retning. I Brisbane gjorde det kuperede terræn dog dette vanskeligt flere steder, men hvis byen havde ligget på en flad slette, ville det ikke have været et problem. Skyskrabere og smukke, gamle bygninger i engelsk, victoriansk stil, ligger side om side. Der er ikke nogen regler om, at der ikke må bygges over en vis højde. Faktisk er det lidt svært at bedømme hvilken bygning, der er den højeste i byen. Det afhænger jo lidt af om den ligger nede i en dal, eller på toppen af en høj. Men alt i alt har Brisbane en helt fantastisk “sky-line” som jeg da også måtte fotografere, både i dagslys og om aftenen. Byens ældste bro, “Story Bridge” er et meget smukt vartegn, som også fortæller noget om hvor store og dristige projekter man påtog sig allerede i byens barndom. I midten af 1960’erne var der kommet så meget trafik i byen, at der måtte tænkes ret radikalt. Der blev bygget mange broer og motorveje gennem byen, for at komme de mange trafik-propper til livs. Alene en tur ud til kysten, kunne dengang tage op til 4 timer. Der er godt 15 kilometer fra centrum. 

Problemet blev løst og idag er Brisbane ret velfungerende, rent trafikalt, selvom der selvfølgelig altid kan forbedres her og der. En af de nyeste tiltag er toget der går fra lufthavnen ind til centrum, og endda længere ud til forstæderne. Det var billigt, hurtigt og effektivt at komme derhen hvor vi ønskede. 

Den dag hvor Neil viste os rundt i omegnen, sluttede vi af med en rigtig, traditionel Australsk barbecue. På langt de fleste terrasser i Australien står naturligvis en forvokset gasgrill. Man bruger ikke tid på kul eller briketter. Det har jeg faktisk slet ikke set her. Der bruges gas, og det går hurtigt. Neils gasgrill var endda en af de større. Her var der plads til  at stege en mørbrad eller en kylling i et fad, samtidig med at der nemt kunne ligge 40 pølser og en del brød. Så meget skulle vi nu ikke have, men det var tydeligt at Neil ikke ønskede at gå ned på udstyret, når hele familien af og til er samlet hjemme hos dem. Vi fik nogle fantastiske okse-steaks, lamme-steaks og grillpølser. Og der var nok! Sjældent har vi spist så meget! Det var en fantastisk aften. Tænk at man kan mødes med mennesker som man faktisk ikke kender, og så virker det alligevel som om man har kendt hinanden i lang tid! Neil går iøvrigt fortsat meget op i at vi skal have en god tid mens vi er i Australien, og derfor har han tilbudt at være back-up i nødstilfælde. Bare sådan, hvis nu vi skulle komme ud for et eller andet, hvor det kunne være en hjælp at kunne kontakte en lokal. Det er da vist det man kalder gæstfrihed!

Apropos barbecue: Det er noget som man i Australien betragter som en hel fundamental del af en god sammenkomst med familie eller venner. Overalt i det fri, i parker, på strande eller campingpladser, er der enten sat elektriske eller gasdrevne barbecue-grills op. Til fri afbenyttelse. Bare man lige husker at efterlade dem, som man selv ønsker at finde dem. Vi har set rigtig mange af disse. Og endnu ingen der har været udsat for hærværk. Den slags sker helt sikkert, men det virker lidt som om at man generelt betragter det som ualmindelig dårlig stil at lægge hindringer i vejen for en god barbecue. Jeg kunne da heller ikke være mere enig. Jeg har aldrig været den store grill-mester, men her i Australien virker det så enkelt. Der er ikke den store forskel på, om man laver al maden hjemme i køkkenet, eller om man lige ordner det sidste ved grillen i parken. Det handler bare om at komme ud og nyde det gode vejr, og være sammen med dem man holder af. 

Billedet ovenfor er Brisbane Skyline by night, med Story Bridge. Du kan se flere billeder ved at klikke her!

/Anders

Comment