Julemarkeder i München

Jeg kan altid anbefale en tur til München. På alle årstider. En af de mest åbenlyse grunde er dog nok Oktoberfest, som årligt finder sted fra midt-September til starten af Oktober. Og ja, det ER lige så spektakulært som rygtet siger! 

Men som året begynder at gå på held og juletiden nærmer sig, er München bestemt også et besøg værd. Prøv gerne en forlænget weekend hvis du har mulighed for det. En (eller flere) af udflugtsmålene kunne således være julemarkederne - Christkindl Märkte. De findes iøvrigt over det meste af Tyskland (Mange danskere kender dem der afholdes i Lübeck og Kiel), men jeg holder nu mest af de Bayerske, som jeg synes har langt mere charme og hygge over sig. Og München har adskillige der er værd at besøge.

Konceptet, som også benyttes i bl.a. Tivoli i København, er et miks af boder med håndarbejde, kunsthåndværk, søde sager mv, og så madboder, hvor man kan få stillet sult og tørst.

Først lidt om den første kategori. Jeg har forsøgt at finde ud af om det overhovedet lønner sig for de deltagende værksteder og salgs-folk at deltage på disse markeder. Der er næsten aldrig nogen betalende kunder at se (de holder til ved mad- og udskænkningsboderne, som jeg kommer ind på om lidt), så jeg antager at dette er en form for udstillingsvindue for dem, når de ikke arbejder i deres værksteder, hvilket de formentlig gør det meste af året. Jeg håber da også at de har noget online salg via en hjemmeside eller lignende. Meget af deres arbejde er faktisk ganske fint, men man finder bestemt også ting i kategorien “ragelse”, som ingen har brug for. På de større julemarkeder forefindes også boder med billigt jule-bras, produceret et sted i Asien. Den slags man bestemt ikke skal betale mere end et par kroner for. Men her er priserne ofte skruet op, så pas på! Med mindre du absolut ikke kan undvære den julemands-sne-kuppel til din kaminhylde!

Udover boderne med ragelse, kan man faktisk finde rigtig mange gode boder med virkelige kvalitetsvarer, herunder handsker, tørklæder, hjemmesko mv. Altsammen ganske praktiske ting, som det ofte kan være svært at finde andre steder resten af året. Men inden du bare betaler hvad der står på slippen, så husk at prutte om prisen! Det forventes, og de handlende kender naturligvis deres egne grænser for hvornår det er en god handel eller ikke. Så hold dig ikke tilbage - I får begge en god handel ud af det!

Når du så har shoppet håndarbejde, marcipan og juleuro, er det tid for lidt til ganen. Pølser af forskellig art er næsten altid at finde i op til flere boder på hvert marked. Hotdogs, Sandwiches og Pomfritter er de mest almindelige punkter på menukortet. Det er ikke så let at kende de gode fra de dårlige boder, så der er ikke andet at gøre end at prøve sig lidt frem. Det samme kan siges om boderne med Glühwein (Den tyske variant af Gløgg, som ikke er helt så sød og uden mandler og rosiner). Der findes iøvrigt flere varianter af Glühwein. Jeg foretrækker selv de lidt mere krydrede varianter, men den klassiske røde eller hvide Glühwein er som regel også ganske god og varmende i vinterkulden. “Feuerzangen Bowle” er et helt kapitel for sig. Den serveres “flamberet” og har derfor en noget højere alkohol procent. Der kan skrives meget om netop “Feuerzangen Bowle”, men det må vente til en anden god gang. De fleste Glühwein boder tilbyder iøvrigt at spæde op med et shot cognac eller whiskey for et par Euro ekstra. Det hjælper jo altid på de dybfrosne tæer!

Et af mine absolutte favorit julemarkeder i München er Middelalder Markedet (Mittelalter Markt). Det er super hyggeligt og virkelig gennemført. Her findes naturligvis de samme typer boder, nu bare med “Middelalder præg”. Tøj, kunsthåndværk, Glühwein etc etc. Efter bare et par minutter kommer man faktisk helt ind i den historiske fornemmelse og det eneste der minder en om nutiden, er Juletræet på det lille torv, der er overdynget med moderne LED-lyskæder og så den allesteds-nærværende Smartphone der ligger på hylden bag ved stort set hver eneste ekspedient i hver eneste bod. Alle ansatte på Middelalder Markedet bærer tøj i middelalder stil og boderne er solidt bygget med sirlige udskæringer i de massive træbjælker som de er opført i. Intet er overladt til tilfældighederne her og man mærker passionen for konceptet. Det siger mig så også, at det formentlig betaler sig, som handlende, at være tilstede sådan et sted. Anyway, et super hyggeligt sted at mødes med vennerne til en snak og en “Middelalder Glühwein”! Det er gennemført og absolut et besøg værd.

Der er i 2012 hele 23(!) officielle Julemarkeder i og omkring München. Jeg har kun besøgt en brøkdel af disse, men ser frem til at stifte bekendtskab med flere. De er spredt jævnt ud over byen og omegnen, så uanset hvor du befinder dig, skulle det ikke være nødvendigt at bruge alt for megen tid på at komme derhen. 

Julemarkeder er en rar og hyggelig del af den tyske kultur. Og i München kan du opleve nogle af de bedste i landet. Tag derhen med venner, kollegaer eller måske andre rejsende, og kom i julestemning med det samme. For ét er sikkert: Du kan ikke lade være med at blive påvirket af stemningen!

 

/Anders

Klik her for at se flere billeder!

Læs mere om München her!

Tilbage til blog-oversigten!