I bil gennem Europa

Hvis man, som jeg, er opvokset i en familie med fornuftige, men dog forholdsvis begrænsede økonomiske midler, har man formentlig prøvet at tage på bil-ferie gennem Europa, i stedet for bare at sætte sig ombord på et fly. Jovist, siden min barndom er det da blevet billigere, og dermed oftere aktuelt at tage flyet til sin feriedestination. Men rent faktisk kan der være flere gode grunde til fortsat seriøst at overveje at tage bilen. 

For det første er sikkerhedstjek og ventetider i lufthavnene efterhånden blevet så ulidelige, at jeg personligt er lykkelig for at slippe hvis jeg kan. Og alt indenfor en radius af 4-5 timers kørsel fra min bopæl, bliver konsekvent tilbagelagt i bil. Det er billigere, og jeg kan spille høj musik, skråle med, prutte og spise når det passer mig.

For det andet er der jo ofte den behagelige sidegevinst, at man så har bilen til rådighed på destinationen. Frem for at skulle til at leje, hvilket ofte kan fordyre en ferie betragteligt. 

Og særligt det sidste faktum har ofte været tungtvejende, når vi i vores familie har skullet overveje fordele og ulemper ved fly kontra bil. Typisk i forbindelse med ferier i Mellem- eller Sydeuropa. Derfor er selv en længere køretur gennem Europa værd at overveje, hvis altså man har råderet over et køretøj af passende beskaffenhed. 

For noget af det allerførste man bør sikre sig er, at bilen rent faktisk kan stå distancen, når først man er rullet ud af den trygge, flisebelagte indkørsel derhjemme. Slå et smut forbi det lokale værksted i god tid inden planlagt afgang, og få lavet det der vurderes til at være af tvivlsom holdbarhed. Det er ikke morsomt at stå i nødsporet lidt syd for Kasseler-Kreuz med en defekt udstødning, kobling eller et eksploderet for-dæk. Og da den slags naturligvis altid sker udenfor normal service- eller arbejdstid, kan man roligt regne med at det bliver en dyr fornøjelse at komme videre.

Men selvom du på forhånd har gjort hvad du kan for at sikre en så stabil og driftsikker fremfærd som muligt, skal du sikre dig at du også er forberedt på uheld af den lidt mere alvorlige art. Du er jo ikke den eneste bilist på vejene ned gennem Tyskland. Og da andre bilister ikke kan forventes at køre lige så godt og hensynsfuldt som dig, sker der desværre indimellem uheld. Du skal derfor altid have bilens registreringsattest med i handskerummet. Og det røde forsikringsbevis (bevis for kasko-forsikring) er efterhånden også blevet standard krav i de fleste europæiske lande, sammen med det grønne (bevis for ansvarsforsikring). Har du også en rejseforsikring (anbefalet) så medbring også bevis på dette. Jeg anbefaler at man lægger alle disse papirer samlet i en plastlomme i enten bilens “manual-mappe”, handskerum, midterkonsol (under armlænet) eller lignende “oplagte” steder, så de er nemme at komme til, såfremt der opstår behov for det. Er uheldet ude, er der ofte chok, stress og måske endda lidt panik på. Så er det rart at man i det mindste ikke skal til at lede efter den slags. Du kan i værste fald også risikere at andre skal til at lede efter dem, og så er det bedst at have dem liggende der hvor man kan forvente at finde dem. I mange lande er der iøvrigt krav til at både refleks-vest, uhelds-trekant og eventuelt førstehjælps-kasse skal være at finde i bilen. Check FDM’s hjemmeside for præcis information!

2129725837-staus_475px-3fef.jpg

Varer turen mere end et par timer, så sørg for tidsfordriv til de mindste. Bøger, spillekonsoller mv er oplagte hjælpemidler på en lang køretur. Og selvom du måske kører ideal-modellen derhjemme med at ungerne maks må se en times fjernsyn om dagen, så gør dig selv den tjeneste at glemme den slags bagateller på turen sydover. Fyld iPad’en op med Pixars klassikere eller hvad der nu måtte være smag for. Og har du installeret DVD anlæg på bagsædet, så husk et bredt og alsidigt udvalg. Sørg desuden for at have fuldt opladte iPods og gode hovedtelefoner med til alle i kabinen undtagen føreren, naturligvis. På denne måde kan alle stresse af med lige præcis den type musik eller lydbog man måtte ønske. Det lyder lidt “luksus-agtigt”, men faktisk er det bedst at slappe af med noget i ørerne som man selv holder af. I vores familie har føreren af bilen ubestridt bestemmelsesret over bilens musik anlæg, og ikke alle er eksempelvis lige så begejstrede for min musik, som jeg selv er. 

Et par gode puder og tæpper er også med til at gøre turen væsentlig mere behagelig. For lad os bare være helt ærlige: Vi har forskellige præferencer for hvad vi synes er “behageligt”. Personligt foretrækker jeg en forholdsvis lav temperatur når jeg kører bil. Det holder mig frisk længere. Min hustru derimod foretrækker en noget højere temperatur. Og hvis man er sovende passager i en bil opdager man sjældent at man fryser, før man VIRKELIG fryser, og så kan man starte ferien med forkølelse og en øm hals. En god pude til nakken og et varmt tæppe, der når helt ned til fødderne, kan mindske risikoen for den slags bøvl.

Hver gang jeg har taget turen gennem Europa er jeg bagefter blevet mødt med morsomme kommentarer omkring den tyske Autobahn. Kø, vejarbejde og dårlig, lunken mad af tvivlsom oprindelse er de primære emner for latterliggørelse. 

Kø og vejarbejde ER der, når man begiver sig gennem et land med omkring 90 mio indbyggere, og som råder over et motorvejsnet på mange, mange tusinde kilometer. Vi plejer at tage turen i “ydertimerne” - hvilket betyder afgang omkring klokken 2100 om aftenen, med ankomst næste morgen. Man undgår naturligvis ikke vejarbejdet, men man undgår oftest køerne. Og så er trafikken overkommelig. Et andet plus er, at man kan køre lige så hurtigt man har lyst til (og lige så hurtigt bilens beskaffenhed tillader!). Dog synes jeg personligt at man bør holde et adstadigt og forholdsvis roligt tempo der muliggør hurtig opbremsning, såfremt man har familien med i kabinen. Natkørsel er i mine øjne langt at foretrække, og det er blevet normen i vores familie. Ud på de virkelig små timer er det iøvrigt vigtigt at have godt med kaffe og de helt igennem fantastiske Nescafé-shots som man kan købe på alle tankstationer. Indholdet af koffein svarer til to kopper stærk kaffe. De holder mig gående en rum tid. Får man for meget koffein er der også råd for det. En rulle Prinzenrolle chokolade kiks for eksempel. I mangel af bedre er jeg også engang gået ombord i sønnemands Haribo Vingummibamser... Det gav en lettere anspændt stemning da han vågnede op og opdagede forbrydelsen. Så af respekt for Antons “zero-tolerance-policy” på netop det punkt, har jeg altid sukker reserver nok til at behandle koffein-chok, som - spøg til side - faktisk ikke bare kan være ubehagelige men også farlige, hvis man virkelig får det dårligt!

Men det leder mig så hen til det tredje punkt for latterliggørelse: Maden på tankstationerne. Der er virkelig sket meget siden mine egne, tidlige erfaringer tilbage i 1980’erne og 1990’erne! De fleste “Raststätten” har faktisk efterhånden fået opdyrket en vis respekt for både råvaren, kogekunsten og ikke mindst de mange kunder der hver dag kører gennem anlægget. Bratwurst og Sauerkraut er ikke så ringe som det var engang, og der serveres ofte ganske hæderlige supper og mørkebrune, sammenkogte retter med masser af coctail-pølser. Og du kan roligt spise løs. De tyske motorvejs restauranter er underlagt mindst lige så strenge kvalitets- og hygiejne krav som vi er vant til fra Danmark, og har man ikke styr på dokumentationen lukkes butikken ganske enkelt! Når det så er sagt, så KAN kokken naturligvis have en dårlig dag, men decideret sundhedsfare er der næppe tale om! Selv tager jeg oftest en frisk sandwich, hvis jeg kan se at den ikke er alt for gammel. I nogle egne af Tyskland kan du være så heldig at komme ind på restauranter i kæden “Marche”. Det er ubetinget de bedste, og maden laves med udsyn til/fra køkkenet så gæsterne kan se hvad der foregår. En sandwich laves på bestilling. Det er mad af meget fin standard og bestemt et stop værd!

Nu kan man indvende, at mad på turen er over-priset og unødvendigt. Vi starter da også altid med at spise vores til lejligheden medbragte madpakke. Men erfaringen siger bare, at sulten melder sig hos os, stort set i samme øjeblik vi rammer tilkørselsrampen til motorvejen, og at madpakken så er væk efter nogle timer. Så kan der være meget langt til næste måltid, hvis ikke man afsætter de 30-40 euro et måltid mad med drikkevarer til en typisk familie vil koste. I det samlede feriebudget bør det ikke være her man sparer!

Et andet sted hvor jeg vil anbefale at betale hvad det koster, er i forbindelse med eventuelle overnatninger undervejs. Man kan aldrig helt kende sin dagsform på forhånd, og der kan være mange faktorer der gør, at man simpelthen ikke kan holde sig tilstrækkeligt frisk i de mange timer. Er man flere i bilen med kørekort kan man naturligvis skiftes til at tage en tørn. Men selv dette kan blive uansvarligt, hvis man ikke er frisk nok. I stedet for at spille hazard med familie medlemmernes liv og førlighed, så tag en overnatning på en af de utallige hoteller, moteller eller “Gasthöfe” som findes langs med motorvejsnettet, eller indenfor en radius af max 10 km derfra. Lad mig dog med det samme anbefale at undgå hoteller og moteller hvis du kan. Find en hyggelig Gasthof i en af de mange små-byer og få jer en god nats søvn og et godt måltid mad for fornuftige penge. Tidsmæssigt gør det turen lidt længere, men man undgår jet-lag lignende tilstande de første dage på destinationen. Til gavn for alle i familien! Og med lidt planlægning kan man endda få sig nogle rigtig gode oplevelser til rimelige priser. Betragt det som en del af ferien og planlæg det lige så omhyggeligt som du har planlagt resten af ferien! 

Og lige en sidste ting: Husk at købe de påkrævede “vignetter” - mærkater til forruden, der beviser at du har betalt eventuelle vej- og miljøafgifter. Der er kontant afregning på stedet hvis du pågribes i ikke at have dette på plads. Du kan naturligvis tage turen gennem Østrig ad mindre veje uden afgift, eller helt undlade at køre ind i byerne i Tyskland og således slippe for miljøafgiften, men min egen erfaring siger mig, at det ikke er et sted der er værd at spare på. Igen er alt jo relativt, men er du på vej på ferie, så sørg for at komme frem så hurtigt, men forsvarligt som muligt.  

Rigtig god ferie!

/Anders

Tilbage til blog-oversigten!