Camping i Australien & New Zealand

Ellis Beach, Queensland, Australien

Ellis Beach, Queensland, Australien

Lad det være sagt med det samme: Jeg kender INTET til det at campere i Danmark, eller nogen andre lande i Europa for den sags skyld. Jeg havde heller aldrig nogensinde troet at jeg ville komme til at holde ferie eller rejse på denne måde. 

Det var indtil vi begyndte at planlægge vores rejse rundt om jorden. Her viste det sig at autocamper/campervan og campingpladser var klart den bedste - og billigste - rejseform for os. Det var med blandede forventninger, men dog med de bedste forhåbninger, at vi klikkede på “bekræft booking” første gang vi skulle reservere en campervan til vores tur gennem Queensland, Australien.

Vi havde foretaget en hel del research inden vi overhovedet kom så langt. Uanset hvordan vi end vendte og drejede det, så havde vi jo brug for en bil til at komme rundt. Og selv de mindste biler kostede langt mere end den gennemsnitlige campervan. Og vi kunne ikke nøjes med den mindste bil. Vi har en stor klapvogn med (som vi dog efterhånden stort set ikke bruger!), to store rygsække samt et par mindre rygsække. Vi havde minimum brug for en stationcar, og så var vi allerede oppe på minimum 100 australske dollar i døgnet.

Nogle campingpladser har endda spa-pool!

Nogle campingpladser har endda spa-pool!

I stedet fandt vi en stor stationcar, som var ombygget til campervan. Her kunne 4 voksne sidde rart og godt, og med de mange smarte finesser som man havde bygget ind, kunne vi, 2 voksne og et 3 årigt barn, også nemt og bekvemt ligge bagi og sove. Lidt trangt, jovist, men efter et par nætters tilvænning gik det langt over forventning. Markedet for campervans i Australien og New Zealand er tilsyneladende noget anderledes en det traditionelle marked for udlejning af biler. Det er markant billigere, særligt udenfor højsæsonen. Og vi er netop rejst rundt udenfor sæsonen. Derfor har vi gennemsnitligt betalt 25-35 dollars pr døgn i leje. Altså knap en tredje-del af hvad en almindelig stationcar ville have kostet. Oveni leje af stationcar skulle vi så have lagt hotel eller motel overnatninger. Med campervans har vi kunnet checke ind på campingpladser, og har i snit betalt 25-45 dollars pr døgn for en plads med strøm. Altså en total omkostning på 50-80 dollars pr døgn med leje af campervan. Motel eller hotelværelser starter ved 100 dollars pr døgn, hvilket ville få vores totalomkostning pr. døgn (med leje af almindelig stationcar) op på godt 200 dollars. Vi var ikke i tvivl!

Konceptet “campervan” kendte vi ikke før vi begyndte at undersøge mulighederne for at campere i Australien. Det er ikke en autocamper af den slags vi kender fra Europa. De går snarere under kategorien “mobilehomes”. En campervan er mindre, typisk designet til at huse 2-4 personer under lidt trange forhold. Til gengæld er de langt mere betryggende at køre rundt i på de ofte smalle og stejle landeveje af svingende kvalitet, og med utallige hårnålesving! Der er oftest tale om Toyota Previa eller Hiace, Volkswagen LT eller Ford Transit. De finere af slagsen er bygget på en Mercedes varevogns-model.

Indenfor er der bænke og spisebord til 4 personer samt et lille køkken med gasblus og køleskab. Og så kan hele kabinen ombygges til køjer hvor 2 voksne og 2 børn kan sove uden problemer. 4 voksne ville nok være at stramme den en smule, men det har vi faktisk set op til flere gange. Man kommer i så fald til at kende hinanden RIGTIG godt!

En fin campingplads i det nordlige New Zealand

En fin campingplads i det nordlige New Zealand

Toilet og bad findes der ikke, men da der findes en lille vandhane med pumpe, en vask og en vandbeholder, så KAN der foretages en hurtig etagevask, hvis man ikke lige er på en campingplads. Strøm kommer fra et batteri, der oplades når man kører, eller når man kobler det udvendige stik til en stander på campingpladsen, via et medfølgende kabel. 

Vi startede vores første campingeventyr i Queensland, hvor temperaturerne det meste af døgnet var meget behagelige. Derfor opholdt vi os også for det meste udenfor bilen, og brugte den faktisk kun til at komme rundt i og til at sove i. Det var en rigtig god måde for os til at komme i kontakt med en masse andre rejsende. Enten andre internationale rejsende, eller australiere som typisk kom fra det sydlige Australien og var flygtet fra vinteren op til Queenslands tropiske himmelstrøg.

På enhver campingplads er der et “Camp Kitchen”. Et fælleskøkken. Her kan man tilberede sin mad og sidde og spise. Det er også her man kommer i kontakt med de andre campister og det er her man får tips, råd og vejledning til hvad man kan se og foretage sig på sin videre rejse. Børnene render rundt over det hele og leger, hvilket gør denne rejseform super ideel til børnefamilier. Ungerne passer stort set sig selv indtil de skal i seng. 

Toilet og bad findes også på langt de fleste campingpladser, med mindre man vælger de noget mere primitive af slagsen, som typisk er drevet af det der svarer til “skov & naturstyrelsen”. Her findes der kun koldt vand, et “kompost toilet” og oftest ingen strøm at slutte til campervan’en. Til gengæld betaler man intet eller kun et symbolsk gebyr for at overnatte der. 

I Australien og New Zealand er campingpladserne oftest opdelt i 2 arealer. Et for fastliggerne og et for de gennemrejsende, som maksimalt bliver hængende fra 1 til 7 dage. Der findes masser af eksempler på en campingkultur som man også kender fra Europa, hvor campisterne indretter for- og baghaver med stakit, planter og solcelle lamper. Der findes også mange eksempler på campister der har boet fast på samme plads i mere end 25 år og som ikke kunne forestille sig anden boform. 

Og så er der de mere ekstreme campister, som virkelig gør en sport ud af det. Dem så vi primært i Australien, hvor klimaet og landskabet ER en kende mere voldsomt end i New Zealand. De campister jeg vil placere i denne kategori kører ALTID rundt i en 4-hjulstrukken bil. Toyota Landcruiser syntes at være det foretrukne mærke, men også Mitsubishi har en betydelig markedsandel. På den obligatoriske krog trækker de så en noget overdimensioneret “camp-let”, som på få minutter kan foldes ud og omdannes til et 6 mands-telt, med et “master bedroom” med queen-size madras, et par mindre soveværelser og en stue. Luksusudgaven har også et fortelt påhæftet. Madlavning foregår i ude-køkkenet, som er udstyret med 4 gasblus og en stor barbeque-grill. Naturligvis er der en vandbeholder med pumpe til vandhanen, en stor køleboks og lys fra effektive og energibesparende LED lamper til arbejdet. LED lamperne forefindes iøvrigt også i alle indendørs rum. Strøm til hele herligheden kommer fra solceller som nemt og hurtigt lades op på et par timers solskin. Varmt vand kommer fra sol-opvarmede dunke, der fungerer overraskende effektivt. På denne måde er man i virkeligheden “selvforsynende” i et godt stykke tid og kan nyde den smukke, storslåede natur i ødemarken. Det eneste, ret kritiske punkt er altid VAND. Men så længe man sørger for at have rigeligt af det med sig, så er camping i denne kaliber en ret sublim oplevelse. Vi har ikke selv prøvet det, men har efterhånden set det så ofte at vi er overbeviste om, at det må vi prøve en gang. I Australien forståes!

Extrem camping et sted i Australien

Extrem camping et sted i Australien

Enkelte gange er vi stødt på 4-hjulstrukne campingbusser! Eller camping lastbiler, hvor der var tale om 3-værelses lejligheder på hjul. Med aircondition, tonede ruder og satellit tv. Wow! Jeg gad godt se sådan et monstrum komme rullende ind på en campingplads i det danske sommerland, men jeg tør ikke tænke på hvad herligheden ville koste på danske plader! En gennemsnits-villa i Holte ville nok være billigere!

Nå, tilbage til vores egne, mere beskedne erfaringer. Grunden til at campervan’en hurtigt blev en vinder var, at vi på denne måde altid har haft vores faste omgivelser med os. Når man rejser med små børn er det vigtigt at der er faste rammer og rutiner i den ellers så omflakkende hverdag. Anton har altid haft helt styr på hvor hans legetøj og øvrige sager er, hvor han skal sove og ikke mindst hvor hans forældre sover. Vi spiser morgenmaden ved det samme spisebord hver morgen og vi børster tænder ved den samme vask hver aften. Det giver et roligt og trygt barn på rejsen, og dermed en behagelig oplevelse for de voksne!

Campingpladser i Australien og New Zealand kaldes også for “Holiday Parks”. Der er typisk pladser med og uden strømstik, vandhaner til at fylde vand på tankene i campervan’en og så fællesfaciliteter som køkken, bad og toiletter. Derudover har langt de fleste også et lille vaskeri. Nogle af disse “parker” har tillige swimmingpool og andre “fornøjelses-faciliteter” såsom fitness studio, tv- og internetrum. En legeplads forefindes også for det meste.

Herudover har næsten alle Holiday Parks en række små hytter, til de gæster der ikke kommer i campervans. De kan rumme alt fra 2 til 8 personer, og består typisk af et enkelt værelse med en kombination af dobbeltsenge og køjesenge. Priserne svinger fra 40 til 140 dollars per nat, alt efter størrelse, årstid og geografisk placering.

Vi har faktisk været i stand til at lave nogle ret gode aftaler omkring leje af hytter enkelte steder, når vi har ligget lidt for længe på de tynde madrasser i campervan’en. Det har været de ekstra dollar værd at få en ordentlig seng bare en gang i mellem!

Nu er det jo selvfølgelig en smagssag hvad man lægger vægt på, når man skal bedømme campingpladser. Vi har gennem vores tid i Australien og New Zealand overnattet på omkring 100 forskellige steder, og en ting er helt sikkert: Kvalitet og pris hænger IKKE sammen!Der synes at være en helt særlig logik omkring prissætningen på overnatninger indenfor camping-logi i Australien og New Zealand. Reglen er: Er du den eneste udbyder indenfor en radius af 25 kilometer, så tag hvad du kan slippe afsted med! Vi har ofte betalt DYRT for at checke ind på en plads, hvor fællesfaciliteterne er opført engang i 1950’erne eller 1960’erne og ikke opdateret siden. Ganske vist påført et friskt lag maling hvert 5. år (eller deromkring) men det er også alt. Ejeren forsøger så at malke de sagesløse internationale rejsende, der kommer trillende ind fra sidst på eftermiddagen, trætte efter mange timer på landevejen. Oftest ser man ikke faciliteterne før man har betalt for den første nat. Derfor har vi lært IKKE at binde os og betale for mere end en enkelt nat ad gangen, før vi kender stedet og forholdene.

Som rejsende børnefamilie har vi primært lagt vægt på lyse og venlige omgivelser, nogenlunde vedligeholdte faciliteter og så selvfølgelig en fornuftig legeplads til Anton. En gynge og en rutschebane er nok. Der behøver ikke at være farvestrålende legetårne med flag og store sandkasser omkring. Men selvfølgelig er det rart hvis det er der! I Queensland i Australien, hvor dagtemperaturen ofte var over 25 grader - selvom det var vinter - var vi selvsagt glade for en pool. Uden at vi dog var villige til at betale ekstra for det. Det var “nice” - men ikke “need”! Fællesfaciliteterne behøver ikke at være moderne, men at de er rene er et absolut krav! De steder som har haft et rart køkken at lave mad i og spise i, har vi haft en tendens til at forlænge vores ophold på. Der har dog, desværre, indimellem været langt imellem dem!

Vores køkken ved Ellis Beach

Vores køkken ved Ellis Beach

Vi har erfaret at nogle campingpladser indbyder mere til kontakt med andre rejsende end andre. Vi kan ikke rigtigt finde ud af hvorfor. For selvom en campingplads har haft virkelig lækre fællesfaciliteter og en dejlig beliggenhed, så har nogle af dem fået os til at føle os lukkede og ikke særligt interesserede i at snakke med andre. Og så er der dem hvor man absolut ikke venter at man kommer til at tale med nogen, som overraskende viser sig at være fantastiske “kontakt-skabere”. Vi har tænkt meget over det, men der er tilsyneladende ikke rigtigt nogen formel. Det skulle lige være at værterne på de bedste steder har haft en tendens til at vise overskud og en udpræget grad af service. Den slags smitter jo øjeblikkeligt af ved ankomsten til et nyt sted! Og det gør muligvis at gæsterne lukker mere op... Derudover hjælper et rart fælleskøkken med gode spisepladser også gevaldigt!

Vi har i Australien og New Zealand haft rigtig mange gode oplevelser på campingpladser. De bedste har vi samlet i en Top 3 liste for hvert land:

 

Australien:

Ellis Beach Oceanfront Bungalows & Campsite, Queensland: 

Fantastisk beliggenhed, med plads (uden strøm) HELT ned på stranden, mellem palmerne. Vil man have strøm til sin campervan må man lidt længere ind, men det er stadig med meget fin udsigt! Et simpelt, men alligevel indbydende og rart fælleskøkken mellem pladserne, også ret tæt på stranden. Dejlig pool! Her taler de rejsende helt naturligt med hinanden. Aftenerne blev ofte tilbragt i stjerneskær til havets brusen og palmernes rislen! En ubetinget favorit! Og slet ikke dyr!

Big 4 - Coconut Resort, Cairns, Queensland: 

En stor og meget familievenlig park. Særdeles velholdt! Meget fin park med høje palmer og velplejede bede. Fælleskøkkenet er indbydende og man taler naturligt med de andre gæster. MASSER af ting for børn: Hoppepuder, GIGANTISK legeplads og et fantastisk vandland. Desuden hal med bordtennis, fitness og andre indendørs aktiviteter til regnvejrsdage. Hver onsdag morgen er der gratis pandekager til alle gæster. Så mange man kan spise! Lækre pools til de varme dage! 2 gange ugentligt vises der film på stort lærred i parken. Parken er på én gang stor, men samtidig forholdsvis intim!

Wilpena Pound Resort, Flinders Ranges Nationalpark, South Australia: 

Ligger i et skovområde midt i Flinders Ranges Nationalpark. Man skal have et adgangskort til de australske nationalparker for at campere her. Men det kan man købe på stedet til 10 dollars og det gælder så til alle nationalparker i en begrænset periode. (I nationalparkerne må man generelt IKKE campere, med mindre der er tale om dedikerede områder til det! - Det kort man køber giver ret til at OPHOLDE sig i nationalparkerne!). Wilpena Pound Resort er forholdsvis simpelt, men meget hyggeligt. Indbyder virkelig til kontakt med alle andre gæster og børnene har det fantastisk. De vilde kænguruer hopper rundt og spiser græs i de tidlige morgentimer. En lille, særlig ting her er, at alle pladserne har egen bålplads!

Nogle steder er der legeplads på campingpladsen - et MUST når man rejser med børn!

Nogle steder er der legeplads på campingpladsen - et MUST når man rejser med børn!

New Zealand:

Waitaki Waters Holiday Park, Oamaru, Otago: 

Et af de billigste steder vi har boet. Meget velholdt og rent. Fantastisk vært med øje for alle detaljerne og for gæsternes ønsker. Rart køkken (faktisk hele 2 køkkener) der indbyder til kontakt med de andre gæster. Dejlig beliggenhed, få hundrede meter til stranden. Fin legeplads!

Ahipara Holiday Park, Northland: 

Dejlig park og beliggenhed, Fællesfaciliteterne er lidt spartanske, men meget hyggelige. I køkkenet er der hvad man skal bruge af udstyr, og der hænger lækre opskrifter på væggene til inspiration til rejsekøkkenet. Dejligt, stort ildsted i TV stuen til de lidt kølige aftener. God legeplads.

Matakohe Holiday Park, Northland: 

Ligger på en høj med pragtfuld udsigt over området. Et stenkast fra den eneste seværdighed i den lille by, Kauri Museum, som så til gengæld også er mindst et par timer værd af jeres tid! Pladsen er pæn og velholdt og har “et eller andet” som gør den særligt charmerende og hyggelig. Dejligt fælleskøkken med TV hjørne, hvor man har lyst til at sidde og slappe af. Ganske fint legehjørne med trampolin.

Nogle steder har de fine camping køkkener!

Nogle steder har de fine camping køkkener!

I begge lande kunne vi godt have nævnt endnu et par stykker, men for at gøre det kort og præcist, har vi holdt os til 3.

De steder vi har syntes mindst om, har været misligholdte, fugtige og forladte. Værterne har været usoignerede og fraværende. Indimellem har vi nærmest haft fornemmelsen af at vi forstyrrede ved at komme og checke ind på deres plads, og betale vores (ofte høje) gebyr for det. 

Vi har stort set aldrig forudbestilt. Det er ikke nødvendigt udenfor sæsonen. Og det gør vores dage meget mindre stressede, da vi ikke skal nå til noget bestemt mål. Rejser man i højsæsonen kan det dog være en god idé at ringe i forvejen og reservere. 

Efter vores godt 6 måneders camping-liv i henholdsvis Australien og New Zealand kan vi nu gøre status og konstatere, at vi har fået et indgående kendskab til det at campere. Vi har virkelig nydt fordelene ved denne rejseform og vi har levet med ulemperne. Hvorvidt vi også i fremtiden vil rejse på denne måde, vil kun tiden vise. Men vi er da lidt lune på sådan et par måneders ekstrem-camping i Australien, efter devisen “Skal det gøres, skal det gøres 200%!”

/Anders

Tilbage til blog oversigten!

Klik her for at læse om Alexandras tanker om Australien!

Klik her for at læse om Alexandras tanker om New Zealand!